Saidou Gadiaga. Ja si vdiq nga astma në kazermën e karabinirëve (Video) - Shqiptari i Italisë

Kronikë

Ishte arrestuar në Brescia për mosrespektim të një urdhri dëbimi. Ndihet keq në qeli dhe vdes. Sot, një video tregon se nuk iu dha ndihma e shpejtë

Romë, 9 nëntor 2011 – Saidou Gadiaga vdiq më 12 dhjetor të vitit të shkuar pas një krize astme ndërsa ishte i mbyllur në një qeli të kazermës Masotti, selia e komandës provinciale të karabinierëve të Brescias.

Ishte shtetas senegalez 37 vjeç, i arrestuar një ditë më parë sepse nuk kishte lejen e qëndrimit e nuk i ishte bindur një urdhri të vjetër dëbimi. Vepër penale, që ishte në kundërshtim me direktivën e BE-së mbi riatdhesimet e që u shfuqizua në pranverë me një sentencë të Gjykatës së Kasacionit. Mbi vdekjen e tij ishin hapur hetimet, por tani prokuroria ka kërkuar arkivimin e çështjes.

Një video e regjistruar e telecamera e mbikëqyrjes së kazermës dhe e botuar pjesërisht nga repubblica.it hedh dyshime mbi shpejtësinë e ndihmës ofruar të riut.

“Nga çasti ku shihen gishtat e Gadiagas të dalin nga dritaren e vogël të derës së qelisë (është ora 7.44, dhe senegalesi po kërkonte ndihmë prej disa minutash) deri në mbërritjen e karabinierit kanë kaluar 2 minuta e 35 sekonda. Gadiaga, më në fund jashtë qelisë, sghembe përdhe në orën 7.52: tetë minuta pasi është shfaqur në dritarëzën e derës së qelisë së tij. 120 sekonda të tjera e arrijnë mjekët e Ndihmës së Shpejtë” shkruan Paolo Berizzi.

Një qytetar bjellorus që ish mbyllur në qelinë në krah ka treguar se është zgjuar nga Gadiaga që i binte portës e kërkonte ndihmë me zërin të mbytur. Para se karabinierët të vinin, sipas bjellorusit, kanë kaluar edhe “15-20 minuta, gjatë të cilave senegalezi vazhdonte të kërkonte ndihmë e t’i binte derës”.

Kur vjen ndihma e shpejtë është shumë vonë. Autopsia konfirmon që Gadiaga ka vdekur për një “episod shumë të rëndë insuficience frymëmarrjeje të shfaqur në një person astmatik”, por edhe që “ishte klinikisht i vdekur kur mbërriti autoambulanca”.

E megjithatë, karabinierët i kanë dhënë prokurës dhe konsullatës senegaleze (që ka kërkuar sqarime mbi këtë çështje) një version tjetër të fakteve. Në relacionin e tyre, karabinierët thonë se Gadiaga vdiq në spital për një aneurizëm dhe e përjashtojnë mosdhënien e menjëhershme të ndihmës së parë. Përkundrazi, kanë dekoruar mareshalin që ka hapur derën e qelisë.

“Pse karabinierët pohojnë që Gadiaga vdiq në spital e jo në kazermë?” ngre pyetjen avokati Manlio Gobbi. “Kërkojmë hetime të reja, menjëherë”.

EP

Ishte arrestuar në Brescia për mosrespektim të një urdhri dëbimi. Ndihet keq në qeli dhe vdes. Sot, një video tregon se nuk iu dha ndihma e shpejtë

Romë, 9 nëntor 2011 – Saidou Gadiaga vdiq më 12 dhjetor të vitit të shkuar pas një krize astme ndërsa ishte i mbyllur në një qeli të kazermës Masotti, selia e komandës provinciale të karabinierëve të Brescias.

Ishte shtetas senegalez 37 vjeç, i arrestuar një ditë më parë sepse nuk kishte lejen e qëndrimit e nuk i ishte bindur një urdhri të vjetër dëbimi. Vepër penale, që ishte në kundërshtim me direktivën e BE-së mbi riatdhesimet e që u shfuqizua në pranverë me një sentencë të Gjykatës së Kasacionit. Mbi vdekjen e tij ishin hapur hetimet, por tani prokuroria ka kërkuar arkivimin e çështjes.

Një video e regjistruar e telecamera e mbikëqyrjes së kazermës dhe e botuar pjesërisht nga repubblica.it hedh dyshime mbi shpejtësinë e ndihmës ofruar të riut.

“Nga çasti ku shihen gishtat e Gadiagas të dalin nga dritaren e vogël të derës së qelisë (është ora 7.44, dhe senegalesi po kërkonte ndihmë prej disa minutash) deri në mbërritjen e karabinierit kanë kaluar 2 minuta e 35 sekonda. Gadiaga, më në fund jashtë qelisë, sghembe përdhe në orën 7.52: tetë minuta pasi është shfaqur në dritarëzën e derës së qelisë së tij. 120 sekonda të tjera e arrijnë mjekët e Ndihmës së Shpejtë” shkruan Paolo Berizzi.

Një qytetar bjellorus që ish mbyllur në qelinë në krah ka treguar se është zgjuar nga Gadiaga që i binte portës e kërkonte ndihmë me zërin të mbytur. Para se karabinierët të vinin, sipas bjellorusit, kanë kaluar edhe “15-20 minuta, gjatë të cilave senegalezi vazhdonte të kërkonte ndihmë e t’i binte derës”.

Kur vjen ndihma e shpejtë është shumë vonë. Autopsia konfirmon që Gadiaga ka vdekur për një “episod shumë të rëndë insuficience frymëmarrjeje të shfaqur në një person astmatik”, por edhe që “ishte klinikisht i vdekur kur mbërriti autoambulanca”.

E megjithatë, karabinierët i kanë dhënë prokurës dhe konsullatës senegaleze (që ka kërkuar sqarime mbi këtë çështje) një version tjetër të fakteve. Në relacionin e tyre, karabinierët thonë se Gadiaga vdiq në spital për një aneurizëm dhe e përjashtojnë mosdhënien e menjëhershme të ndihmës së parë. Përkundrazi, kanë dekoruar mareshalin që ka hapur derën e qelisë.

“Pse karabinierët pohojnë që Gadiaga vdiq në spital e jo në kazermë?” ngre pyetjen avokati Manlio Gobbi. “Kërkojmë hetime të reja, menjëherë”.

EP

" width="540">

embed video plugin powered by Union Development