Tema mërgimi - Shqiptari i Italisë

Prezantim i programit trevjeçar “Angazhimi i diasporës shqiptare në zhvillimin social dhe ekonomik të Shqipërisë” i financuar nga AICS-Agjencia Italiane e Bashkëpunimit për Zhvillim dhe i realizuar nga IOM-Organizata Ndërkombëtare për Migracionin në bashkëpunim me Qeverinë Shqiptare
Nga Gjergji Kajana

Institucionalizimi i një dialogu diasporë-shtet amë duket se vazhdon të mbetet krejtësisht anemik. Për ministrin Majko, edhe Londra ishte vetëm një ndalesë, në shtegtimin e tij nëpër folezat migratore të shqiptarëve nëpër botë. Nëse u hedh një sy “udhëtimeve” të Ministrit, shënjuesit thuajse kanë një “copy-paste” në çdo takim të organizuar ku ndryshon vetëm shteti dhe rrallë flitet për ndonjë specifikë
Nga Petrit Kuçana, The albanian

Më 5 prill 2018 Kuvendi i Shqipërisë miratoi për të parën herë një ligj për Diasporën. Përcakton personat që përfshihen në termin "Diasporë", organet që mbulojnë apo do të jenë përgjegjëse për marrëdhëniet e shtetit me të dhe rregullat e kompetencat e secilit prej organeve, si do të realizohet mbajtja dhe forcimi i lidhjeve ndërmjet vendit të origjinës dhe Diasporës, si dhe organizimin e përfaqësimit të Diasporës.
Në vijim, teksti i plotë i ligjit:

Darina Zeqiri letër kryeministrit Rama pas vizitës së ministrit Majko në Parma: "Ministri nuk është i denjë për rolin e tij. Nuk arriti të nderojë as ne e as Shqipërinë. Madje, vuri jo pak në siklet të gjithë që në heshtje përtypëm mbroçkullat e tij. … Ato si Majko janë figurat që përcjellin një imazh të rëndomtë mbi Shqipërinë. … Një ministër, që iu drejtua si popullit ashtu dhe intelektualve në të njëjtën gjuhë, si të fliste me një kope e pa dhënë asnjëherë një mundësi diskutimi, ballafaqimi, krijime idesh nën vizionin e një të ardhmeje"

Artikuj te tjere...